lørdag den 10. december 2011

Julebag og julesmag

Juletid er bagetid, og i år ønsker jeg i særlig grad at grave lidt ned i de traditionelle juleopskrifter. Vi skal nemlig have internationalt selskab på besøg, vores Amerikanske og Hollandske naboer, og præsentere dem for den rigtige danske jul.
Min mormor har altid – så længe jeg husker – haft sit faste julebag: Jødekager, brunkager og klejner, så disse klassikere lader jeg hende om. Heldigvis er der jo masser af klassiske opskrifter at tage af.

Pebernødderne som jeg har givet mig i kast med, er den ældst kendte julegodte i Danmark, som man har sporet helt tilbage til 1500tallet. Pebernødderne var populære hos børnene, der også kunne bruge dem til spil og leg. Pebernødderne har altid været forbundet med julen og er kun blevet bagt mod juletid.

Opskrifterne på julebag er mange, og jeg har i de senere prøvet mig lidt frem for at finde de opskrifter jeg bedst kunne lide. Sidste år fandt jeg denne opskrift på pebernødder som jeg bare synes er vanvittig god. Det er pebernødder af den lyse slags med hvid peber fra Lagkagehuset.

Lagkagehusets pebernødder:

250 g smør
250 g sukker
1 tsk. stødt ingefær
1 tsk. kanel
1 tsk. hvid peber
1 tsk. kardemomme
1 tsk. bagepulver
1 tsk. natron
1 dl piskefløde
500 g mel

Smør og sukker piskes sammen med en el-mikser eller røremaskine, til sukkeret er pisket godt ud. Piskefløden piskes i. Bland krydderier, bagepulver og natron i melet og rør det så i dejen, til der fås en nogenlunde fast dej. Ælt det sammen med hænderne. Tril dejen ud i pølser, ca. på tykkelse med en lillefinger. Skær dem i små stykker (ca. 1 cm.) og rul dem til små kugler. (De skal ca. være på størrelse med peanuts, da de hæver en del op i ovnen). Sæt kuglerne på en bageplade, de kan sættes rimelig tæt da de ikke flyder så meget ud. Giv dem til sidst et pres med siden af håndfladen, så de får den rigtige pebernøddeform.
De bages ca. 8-10 minutter i ovnen ved 200 grader, til de er gyldne.




Det skal tilføjes at det er en stor dej, og at det tager lang tid at forme alle pebernødderne og få bagt dem alle, så sæt god tid af til det, eller lav eventuelt en halv portion.


Vanillekranse skal der også til. Småkagen vandt sin udbredelse i 1800tallet da folk begyndte at få komfurer. Før komfuret kom til hørte man sjældent om småkagerne, i 1700tallet kender man dog til jødekager som man kunne købe hos få jødiske bagere. Først efter det i 1800tallet blev almindeligt at drikke kaffe blev småkagen almindelig både på landet og i byerne.
Her har jeg brugt opskriften fra min yndlingskogebog: ”God mad, let at lave” den svigter sjældent.


Vanillekranse (ca. 75 stk.)
50g mandler
165g koldt smør
250 g mel
110g sukker
½ æg
korn af ½ stang vanilje


Smut mandlerne og mal dem i foodprocesseren. Skær smørret i stykker og smuldr det i melet. Tilsæt sukker, æg, vanilje, og mandler.
Saml dejen hurtigt og lad den hvile tildækket i køleskabet i ca. 1 time.
Til dejen til stænger, eller kør dem gennem en småkagepresser eller kødhakker med stjerneform for at få det fine mønster.
Form stængerne til kranse og bag dem ved 200 grader i 7-10 minutter øverst i ovnen.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar